|
wie zijn wij?Honingland wordt geleid door Fred Olfen.
Hij is al meerdere jaren succesvol imker. Tevens is hij honingkeurmeester. Tel:0031(0)620963041 Fax :0031(0)847577164
|
Waarom Honing rechtstreeks van Honingland ?
Producten in de supermarkt waar ‘honing’ op staat bevatten niet per definitie honing. Een diepgaand onderzoek heeft namelijk onthuld dat het meerendeel van de producten geen stuifmeel bevat. Stuifmeel bevat vitaminen, mineralen, aminozuren, eiwitten, natuurlijke suikers, koolhydraten en plantaardige vetten. Het onderzoek door Food Safety News heeft geconcludeerd dat veel van de zogenaamde honingproducten die worden verkocht in supermarkten, drogisterijen en restauranten geen stuifmeel bevatten, wat betekent dat het geen echte honing betreft.
Professor antropologie Vaughn Bryant van de Texas A&M Universiteit evalueerde meer dan 60 producten die worden verkocht als ‘honing’. Hij ondervond dat tot 77 procent van de producten die in supermarkten wordt gekocht geen stuifmeel bevat. Geen van de honing afkomstig van drogisterijen en fastfoodketens als McDonald’s en KFC bleek stuifmeel te bevatten. Maar waar bestaat deze nephoning dan uit? Volgens Food Safety News wordt de honing naar alle waarschijnlijkheid geïmporteerd uit China en vermengd met onder andere antibiotica. De afwezigheid van stuifmeel in de meeste honingproducten komt door de toepassing van ultrafiltratie, zo stelt Food Safety News. De honing wordt daarbij verhit en door extreem kleine filters geperst.
De Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit FDA is van mening dat het bij dergelijke zogenaamde honingproducten niet gaat om echte honing. Het agentschap weigert er echter iets aan te doen en houdt petities tegen. Honing helpt van nature bij het verzachten van maagproblemen, bloedarmoede, allergieën en andere aandoeningen. Honing die middels ultrafiltratie is verkregen is echter niets meer dan geraffineerde suiker zoals witte suiker of glucosestroop. Door het verwijderen van stuifmeel en ultrafiltratie gaan de vitaminen, mineralen en voedingsstoffen verloren. Het goede nieuws is dat onderzochte honingproducten van Nederlandse Imkers en biologische Imkerijen wel stuifmeel en vele verschillende antioxidanten en andere voedingsstoffen bleken te bevatten.
Waarom is honing bij de imker duurder dan in de supermarkt?
De meeste imkers in Nederland zijn hobbyimkers. Als alle kosten gerekend worden, wordt er eigenlijk niets verdiend aan de honingverkoop. Toch is de "echte honing van de imker" duurder dan honing uit de supermarkt. Hoe kan dit?
De imker in Nederland is over het algemeen een kleinschalige hobby imker. De honingoogst gaat op ambachtelijke manier en is niet geautomatiseerd. Het seizoen in Nederland is kort. De bijen produceren honing van maart/april tot juli/augustus. In andere werelddelen gaat dit het hele jaar door, waardoor een bijenvolk veel meer opbrengt dan hier.
Op de honing in de supermarkt staat vrijwel altijd: "gemengde EG en niet EG honing". Dit betekent dat de honing overal vandaan kan komen, veelal uit China en Zuid-Amerika. Deze honing wordt goedkoop ingekocht in grote hoeveelheden en gemengd tot een product wat altijd hetzelfde smaakt. Officieel mogen er geen toevoegingen gebruikt worden, maar toch komt het bij goedkope honing voor dat er suikerwater met honing vermengd wordt. Ook komt in honing uit China nog wel eens antibiotica voor. De honing in de supermarkt is dus in elk geval geen echte zuivere honing. Het is altijd een mengsel van verschillende producten. Bovendien is het tijdens de verwerking vaak verhit, waardoor verschillende nuttige stoffen verloren gaan.
De "echte honing van de imker" wordt niet verhit en is een zuiver product. Ook bevat de honing van de imker sporen van stuifmeel uit eigen omgeving, wat een gunstig effect op mensen met hooikoorts kan hebben.
Conclusie: Echte zuivere honing van de imker is een totaal ander product dan de industrie honing uit de supermarkt. De prijs vergelijken van deze producten is als appels met peren vergelijken.
.
Professor antropologie Vaughn Bryant van de Texas A&M Universiteit evalueerde meer dan 60 producten die worden verkocht als ‘honing’. Hij ondervond dat tot 77 procent van de producten die in supermarkten wordt gekocht geen stuifmeel bevat. Geen van de honing afkomstig van drogisterijen en fastfoodketens als McDonald’s en KFC bleek stuifmeel te bevatten. Maar waar bestaat deze nephoning dan uit? Volgens Food Safety News wordt de honing naar alle waarschijnlijkheid geïmporteerd uit China en vermengd met onder andere antibiotica. De afwezigheid van stuifmeel in de meeste honingproducten komt door de toepassing van ultrafiltratie, zo stelt Food Safety News. De honing wordt daarbij verhit en door extreem kleine filters geperst.
De Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit FDA is van mening dat het bij dergelijke zogenaamde honingproducten niet gaat om echte honing. Het agentschap weigert er echter iets aan te doen en houdt petities tegen. Honing helpt van nature bij het verzachten van maagproblemen, bloedarmoede, allergieën en andere aandoeningen. Honing die middels ultrafiltratie is verkregen is echter niets meer dan geraffineerde suiker zoals witte suiker of glucosestroop. Door het verwijderen van stuifmeel en ultrafiltratie gaan de vitaminen, mineralen en voedingsstoffen verloren. Het goede nieuws is dat onderzochte honingproducten van Nederlandse Imkers en biologische Imkerijen wel stuifmeel en vele verschillende antioxidanten en andere voedingsstoffen bleken te bevatten.
Waarom is honing bij de imker duurder dan in de supermarkt?
De meeste imkers in Nederland zijn hobbyimkers. Als alle kosten gerekend worden, wordt er eigenlijk niets verdiend aan de honingverkoop. Toch is de "echte honing van de imker" duurder dan honing uit de supermarkt. Hoe kan dit?
De imker in Nederland is over het algemeen een kleinschalige hobby imker. De honingoogst gaat op ambachtelijke manier en is niet geautomatiseerd. Het seizoen in Nederland is kort. De bijen produceren honing van maart/april tot juli/augustus. In andere werelddelen gaat dit het hele jaar door, waardoor een bijenvolk veel meer opbrengt dan hier.
Op de honing in de supermarkt staat vrijwel altijd: "gemengde EG en niet EG honing". Dit betekent dat de honing overal vandaan kan komen, veelal uit China en Zuid-Amerika. Deze honing wordt goedkoop ingekocht in grote hoeveelheden en gemengd tot een product wat altijd hetzelfde smaakt. Officieel mogen er geen toevoegingen gebruikt worden, maar toch komt het bij goedkope honing voor dat er suikerwater met honing vermengd wordt. Ook komt in honing uit China nog wel eens antibiotica voor. De honing in de supermarkt is dus in elk geval geen echte zuivere honing. Het is altijd een mengsel van verschillende producten. Bovendien is het tijdens de verwerking vaak verhit, waardoor verschillende nuttige stoffen verloren gaan.
De "echte honing van de imker" wordt niet verhit en is een zuiver product. Ook bevat de honing van de imker sporen van stuifmeel uit eigen omgeving, wat een gunstig effect op mensen met hooikoorts kan hebben.
Conclusie: Echte zuivere honing van de imker is een totaal ander product dan de industrie honing uit de supermarkt. De prijs vergelijken van deze producten is als appels met peren vergelijken.
.